Sæson 1, episode 4

I dag får op til 20 % af alle børneeksem. Til rigtig stor gene! Huden er tør og KLØR!  

Enten ligner det bare noget tør hud, eller tørre, røde plamager. I værste fald rødt, kløende udslæt med sår. Det kan komme på hele kroppen.

Kan det helbredes? Eller behandles? Og hvordan? 

LYT MED!

Børneeksem - er bare piv træls!

I dag får op til 20 % af alle børneeksem. Til rigtig stor gene! Huden er tør og KLØR!  Typisk starter det før 2 års alderen, men heldigvis vokser langt de fleste sig fra det.

Enten ligner det bare noget tør hud, eller tørre, røde plamager. I værste fald rødt, kløende udslæt med sår. Det kan komme på hele kroppen.

Man ved ikke alt om børneeksem, og hvorfor man udvikler det.  Men arv har stor betydning. 

Selvom børneeksem ikke er det samme som allergi og astma, ser man at der er flere med børneeksem der har allergi eller astma.  15% af børn med børneeksem har fødevareallergi.

Det kan være fødevareallergi for:

  • Æg
  • Komælk
  • Peanuts
  • Fisk
  • Nødder
  • Og flere andre ting.

Man har ikke fødevareallergi hvis man alene har børneeksem, man har også nældefeber, astma eller mavegener.

Selvom de fleste vokser sig fra børneeksem, skal man betragte det som en vedvarende tilstand.  Dvs. man bliver som sådan ikke helbredt, men målet er at bringe eksemet til ro.

Og det kan lade sig gøre!

Hvordan?

Smør, smør og smør.  Ikke den slags smør der kommer fra en ko, men huden skal smøres med en fed fugtighedscreme UDEN parfume.  Der findes et hav af slags der kan købes på apoteket.  Der er forskellige grader er fedt indholdet i cremen, og ofte skal de være federe om vinteren, hvor huden er mere tør.  De fleste oplever at eksemet forværres om vinteren.

Et godt tip er at lægge fugtighedscremen i køleskabet.  Den kølige creme virker meget lindrende og afslappende på huden, og det er virkelig RART, når huden klør.

Hvor mange gange? 2 x om dagen.  Huden optager mere af cremen når den er fugtig, så det er virkelig godt at smøre huden ind efter bad. 

Huden skal OGSÅ smøres når eksemet er i ro. Det forebygger opblussen.  Det kan virkelig kræve en pædagogisk indsats når man har et barn der vrider sig som en orm for at undgå påsmøringen.  Jeg har gode erfaringer med at aflede barnet imens.

Hormoncreme!

Hormoncreme er IKKE farligt.  Vi har alle et billede af en ældre dame der har fået binyrebarkhormon, og hvor huden nærmes gnider af bare man rører ved det. 

Det sker IKKE for børn. Der er veldokumenteret at der INGEN bivirkninger er til behandlingen.  Hormoncreme findes i forskellige styrker, og det afhænger helt af hvor på kroppen der er eksem, hvor udbredt det er hvilken styrke man giver.  Den helt milde hormoncreme findes på håndkøb, resten er på recept.

Når hormoncreme og fugtighedscreme ikke er nok er der mange andre former for behandling, som man kan få ved en hudlæge.  Den hyppigste årsag til at behandlingen ikke virker er at behandlingen ikke følges.  Man skal virkelig ikke være banre for hormoncreme, det hjælper og er helt bivirkningsfrit.

Udbredte misforståelser:

  1. Man kan stoppe med cremerne når sygdommen er i ro. NEJ, desværre. Det er en vedvarende indsats.  Man skal blive ved med at bruge fugtighedscreme, og man skal starte på hormoncreme igen når eksemet blusser op.
  2. Kæmpenatlysolie.  Er et naturligt tilskud der kommer fra en plante der oprindeligt kommer fra Sydamerika.  Er ret udbredt efterhånden.  Planten blomstrer om natten, deraf navnet "natlys".   Det markedsføres som et godt alternativt til hormoncreme, men det er der absolut intet der tyder på.
  1. BAD!  Vand udtørrer huden, det er rigtig nok.  Men det er faktisk godt at bade eksembørn dagligt. Det mindsker risikoen for infektioner, og vasker huden for nogle af de ting der kan irritere huden.  Man anbefaler kortere bare, og bruger sæbe uden parfume, og ikke for varmt vand - da varmt vand irriterer huden mere end køligere vand.  Husk cremen efter bad - det optages nemmere, og er langt mere effektivt end fx badeolie i vandet.
  1. Eksem er et symptom på noget man ikke kan tåle.  Det er det virkelig sjældent.  Det er en kombination af en hud man har arvet der er mere gennemtrængelig for stoffer der irriterer huden og aktiverer immunsystemet.  Dvs. at ændrer kosten virker slet ikke.

Det der hjælper er BEHANDLINGEN.

Gode råd:

  1. Korte bade dagligt er faktisk godt.
  2. Smør huden ind i fugtighdscreme umiddelbart efter bad.
  3. Alt uden parfume er at foretrække.
  4. Lad barnet sove køligt, det virker lindrene.  Varme irriterer huden og forværrer kløen. Et godt indeklima med hyppig udluftning og uden røg er virkelig også godt.
  5. Hold neglene korte for at forhindrer barnet kradser hul på huden.
  6. ULD irriterer! Bomuld er bedre.
  7. Sol hjælper, men dyrkning frarådes grundet risiko for forbrændinger og øget risiko for modermærkekræft.
  8. Alternative behandling eller kostændringer virker ikke.
  9. Behandlingen hjælper.  Det kan tage tid at finde den behandling der fjernet eksemet og kløe. Det er langt fra sikkert det lykkes i første forsøg - eller andet.  Væbn dig med stædighed og tålmodighed.
  10. Merudgiftsydelsen! Paragraf 41.  Hvis udgiften bliver mere end knap 4600 kr pr år, kan dækning til merudgiften ydes kommunalt.  Man skal søge kommunen om det.

Lægens uundværlige feberguide:  

Sådan ved du præcis hvad du skal holde øje med når dit barn har feber

Modtag en overskuelig video guide der lærer dig alle faretegnene at kende på 15 min.

Få helt konkret at vide

  • Hvornår temperaturen har betydning og hvor tit du skal måle den.  
  • Sikker syg modellen: de symptomer du skal holde øje med og hvad du skal gøre.
  • Alarmsymptomer du SKAL kende

Du modtager straks en email med videoen.  Samtidig tilmelder du dig nyhedsbrevet, hvor du direkte i indbakken viden, tips og tricks om børns sundhed. Få først information om nye kurser.

Kan afmeldes med et enkelt klik.  Nul spam.